Gary Lineker legnagyobb dobása

sport
2023 március 13., 19:18

Gary Lineker az 1980-as évek második felének egyik legjobb csatárja volt, az 1986-os világbajnokságon gólkirályi címet szerzett. Tőle származik a futballtörténelem egyik leghíresebb idézete: „A futball egyszerű játék. 22 férfi 90 percen át kerget egy labdát, a végén pedig mindig a németek nyernek”. De hiába az eddig is figyelemre méltó karrier, Linekerrel soha nem foglalkozott annyit a brit sajtó, mint 2023 márciusában.

A botrány azzal kezdődött, hogy a ma a BBC műsorvezetőjeként dolgozó Lineker a brit kormány menekültpolitikáját kritizálva kiírta a Twitterre:

„ez a mérhetetlenül kegyetlen politika a legkiszolgáltatottabb emberek ellen irányul, és retorikájában nem különbözik attól, amit a 30-as évek Németországában használtak”.

A következő napokban ez a tweet, a tweetre érkező reakciók, valamint a reakciókra érkező reakciók uralták a brit médiát, olyan témákat is elnyomva, mint például a jobboldali brit kormány kétségtelenül kegyetlen elemeket is tartalmazó menekültpolitikája.

Legenda a legendában

A felhördülés mértékének értelmezéséhez érdemes tisztában lenni azzal, hogy Lineker nem csak egy a sok, médiaszerepet vállaló brit ex-focista közül, hanem a Match of the Day műsorvezetője. A közel 60 éve futó MOTD a BBC sportműsorainak zászlóshajója, aminek műsorvezetőjeként dolgozni sok szempontból a szakma csúcsa.

Lineker műsort vezet 2021-ben
photo_camera Lineker műsort vezet 2021-ben Fotó: OLI SCARFF/AFP

Linekerről már a focistakarrierje alatt is lehetett tudni, hogy nem csak a labdához ért, és visszavonulása után törvényszerű volt, hogy okos és szellemes szövegét a média világában kamatoztassa. Ma ő a BBC messze legjobban fizetett műsorvezetője, évente 1 millió fontnál is magasabb fizetésével.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.