Két hónappal a választások előtt komoly hátrányban van Erdogan a közvéleménykutatások szerint

külföld
2023 március 13., 19:26

Az elmúlt napokban több közvéleménykutatást is publikáltak Törökországban, melyek szerint több mint 10 százalékponttal vezet az ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kilicdaroglu az államfővel szemben. Kilicdaroglut 55-57%-ra, Recep Tayyip Erdogant 42-44%-ra tették a mérések.

Emellett az elnök pártja is hátrányban van az ellenzéki tömbbel szemben. A pártok versenyében ugyanis 41-47% közöttire mérték az ellenzéki blokkot, szemben az elnököt támogató pártok 37-38 százalékával.

A török elnökválasztást a parlamenti választással egy napon, május 14-én tartják. A török ellenzék hat pártja együtt indul, elnökjelöltjük pedig a balközép Köztársasági Néppárt elnöke, Kemal Kilicdaroglu.

Az ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu
photo_camera Az ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu Fotó: EVRIM AYDIN/Anadolu Agency via AFP

A 74 éves politikust a külső hasonlóság miatt a török Gandhiként is szokták emlegetni, kampányát a konzultációra és a konszenzusra építi. Célja, hogy az Erdogan-féle elnöki túlhatalommal szemben visszatérjen a valódi parlamentáris rendszerhez.

Ellenfele az az Erdogan lesz, aki két évtizede vezeti Törökországot, és utolsó ciklusára készül. A 69 éves elnök 2014 óta van hivatalban, 2003 és 2014 között pedig az ország miniszterelnöke volt.

A török választások tétjéről és esélyeiről Rényi Pál Dániel írt elemzést az oldalunkra.

(via Reuters)