MOK: Veszprém megyében törvénytelenül kényszerítenék többletmunkára a kórházi dolgozókat

Egészségügy
2023 március 13., 11:32

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint törvénysértő utasítást adott a veszprémi kórház az irányítása alá tartozó intézményeknek.

A december 15-i előírás szerint azok a kórházi dolgozók, akik nem vállalnak önkéntes többletmunkát, nem kaphatnak meg bizonyos fizetéskiegészítéseket (szakterületi támogatást, fix díjat). Az utasítás bekerült az ajkai Magyar Imre Kórház szmsz-ébe is.

A MOK idézi a törvényt, miszerint „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben”.

„A központosított döntéshozatal nincs tekintettel a helyi munkaerőhelyzetre, a gyógyítók szempontjaira. A betegek ellátási biztonsága folyamatosan sérül amiatt, hogy kimerült, túlhajtott orvosok és szakdolgozók végzik ellátásukat. Az egészségügyi ellátórendszer működéséhez valódi, szakmai alapokon nyugvó, átlátható átalakítási terv szükséges, nem látszat-reformok” - olvasható a MOK közleményében.

Kerestük a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat és az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy mi a véleményük az ügyről. Ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Múlt héten a miskolci kórházigazgató kérte a főorvosoktól, hogy csak azokat a dolgozókat engedjék másodállásba a magánszektorba, akik közreműködnek az önként vállalt túlmunkában. Miután a MOK jelezte, hogy ez törvénytelen, az igazgató pontosította a levelét.

photo_camera Covid-oltás a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban 2021-ben Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A kórházi ügyeleteket szerte az országban csak az önként vállalt többletmunkával tudják biztosítani. Miután a kormány törvényben próbálta ellehetetleníteni az orvosi kamarát, a testület vezetése arra kérte a kórházi orvosokat, mondják fel az önként vállalt többletmunkáról szóló szerződéseket. (A felmondás letétbe helyezéséről már a február eleji küldöttgyűlésen döntöttek.)

A többletmunka felmondása a leginkább kézenfekvő tiltakozási eszköz most az orvosok számára. Svéd Tamás, a MOK titkára szerint több ezren hajlandók lehetnek erre, amivel néhány hónapon belül megnehezíthetik a kórházi ügyeletek vagy más ellátások működését.

„Hangsúlyozni szeretném, továbbra sem dafke akarjuk megakasztani a rendszert, ellenkezőleg, javítani szeretnénk a betegellátást. Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásra, és ha teljesítik a nem is túl bonyolult követeléseinket, szívesen elállunk minden nyomásgyakorlástól” - mondta Svéd Tamás múlt héten a 444-nek.