Világhírű írók több mint 1000 kéziratát szerezte meg csalással, azt mondja, csak azért, hogy babusgathassa őket

KULTÚRA
2023 március 13., 12:44

Filippo Bernardini egykori kiadói alkalmazott több mint 1000 kéziratot szerzett meg csalással az elmúlt években. A férfi, aki jogi koordinátorként dolgozott Londonban a Simon & Schuster irodánál, híres írókat keresett fel, akiknek azt állította, hogy profi könyvkiadó, és elkérte tőlük készülő műveiket. „Áldozatai” között olyan világhírű nevek vannak, mint Margaret Atwood, Sally Rooney vagy Ian McEwan.

Bernardini bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, soha nem állt szándékában kiszivárogtatni az ellopott kéziratokat, egyszerűen ellenállhatatlan vágyat érzett az iránt, hogy megszerezze őket már azelőtt, hogy a boltok polcaira kerültek volna.

Eredeti Margaret Atwood kötetek a frankfurti könyvvásáron 2017 október 11-én
photo_camera Fotó: AMELIE QUERFURTH/AFP

Nyilatkozata szerint a kéziratokat olvasva úgy érezte, különleges, egyedi kapcsolat köti őt össze a szerzőkkel, mintha ő lenne a könyveik szerkesztője.

2016 augusztusától 2022. januári letartóztatásáig az „álkiadó” több mint száz különböző személynek adta ki magát, és hamis fiókokból küldözgette az emailjeit. „Olyan stílusban és nyelvezettel fogalmaztam, ahogy egykori kollégáim – mondta –, és onnantól, hogy az első kérésem sikeresnek bizonyult, az egész ügy megszállottjává váltam.” (The Guardian)