Negyedével csökkentheti a demencia kockázatát a mediterrán diéta

egészség
2023 március 14., 07:37

Egy brit tanulmány szerint a „növénydús” étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. A kutatás során több mint hatvanezer embert vizsgáltak, az eredmény szerint pedig dióféléket, tenger gyümölcseit, teljes kiőrlésű gabonaféléket és zöldségeket érdemes fogyasztani. A növénydús étrend ugyanis „védőhatást” gyakorolhat a demenciával szemben, a kutatók szerint függetlenül az egyéni genetikai hajlamtól.

A tanulmány szerint a szigorú mediterrán étrendet követőknél 23 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik másképp étkeztek. Hozzátették, egyelőre nincs biztos módszer a demencia megelőzésére, de „számos bizonyíték van arra, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet csökkenteni a kognitív hanyatlás kockázatát”.

Egyébként nemcsak az agyunk épsége miatt érdemes hasonló étrendet követni, hanem akkor is, ha sokáig akarunk élni, ugyanis egészen hasonló étrenddel elvileg nagy esélyünk van egy kifejezetten hosszú életre.

Arról pedig, hogy Magyarországon jelenleg hány embert érint a demencia, és hogy a demensek többségét soha nem is diagnosztizálják, így be sem kerülnek az ellátórendszerbe, miközben óriási szükség lenne valamiféle központi, egységes iránymutatásra, Kiss Imola cikkében lehet bővebben olvasni. (Guardian)