Zelenszkij: Nagyon kemény és fájdalmas a helyzet keleten

háború
2023 március 14., 08:31

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi beszámolója szerint Ukrajnában „jelenleg 170 ezer négyzetkilométernyi terület továbbra is veszélyes a fel nem robbant aknák és lőszerek miatt”. Ennek a területnek a jelentős része „megművelt föld”, amelynek aknamentesítését most szeretnék felgyorsítani, hogy megkezdhessék a vetést.

Zelenszkij beszámolója szerint „az energiaágazat helyzete normalizálódott”, és már folytatják a felkészülést a következő fűtési szezonra a források felhalmozásával.

Elmondása szerint dolgoznak azon, hogy újabb szankciókat vessenek be Oroszország ellen, amihez hozzátette, „nemrégiben Kanada jelentős lépést tett az orosz alumínium és acél importjára vonatkozó szankciók kiterjesztésére”.

„A terrorista államnak nemcsak azon képességét kell korlátoznunk, hogy kijátssza a meglévő szankciókat, hanem újakat is be kell vezetnünk, hogy megakadályozzuk Oroszországot abban, hogy alkalmazkodjon a globális nyomáshoz. Minél kevésbé képes Oroszország alkalmazkodni, annál hamarabb helyreállíthatjuk országunk területi integritását és visszaadhatjuk a békét Ukrajnának” – mondta Zelenszkij, aki végül arról beszélt, hogy „nagyon kemény és fájdalmas a helyzet keleten”, ahol úgy fogalmazott, hogy Ukrajna „jövője dől el”.