Brazil kutatók "félelmetes" műanyag sziklákat találtak egy távoli szigeten

TUDOMÁNY
2023 március 15., 18:58

A Brazíliához tartozó távoli, vulkanikus Trindade-sziget jóideje izgatja a tudósok fantáziáját, de a tengeri teknősök menedékének számító szigeten most rémisztő felfedezést tettek: a tengerben sodródó műanyaghulladék olvadéka kövekkel keveredve már teljes sziklákat formáz. A szárazföldtől 1140 kilométernyire fekvő szigeten tett felfedezés azt bizonyítja, hogy az emberi tevékenységnek már a geológiai folyamatokra is hatásuk van, írja a Reuters.

Fernanda Avelar Santos a Trindade-szigeten talált műanyagsziklával.
photo_camera Fernanda Avelar Santos a Trindade-szigeten talált műanyagsziklával. Fotó: RODOLFO BUHRER/REUTERS

"Ez egyszerre újszerű és félelmetes, mert a szennyezés már a geológiát is elérte" - mondta Fernanda Avelar Santos, a Paranai Szövetségi Egyetem geológusa. Santos és csapata kémiai teszteket is végzett, hogy kiderítse, milyen műanyagból állnak a "plastioflomerat" névre keresztelt kőzetek. "Arra jutottunk, hogy javarészt halászhálókból amelyek gyakorta sodródnak a sziget partjára. A hálókat a tengeráramlatok sodorják ide, hogy aztán a parton felhalmozódott műanyagot a nap melege megolvassza, így beleolvadjon a part természetes anyagába" - mondta.

Trindade szigete nagyon jelentős hely a közönséges levesteknősök fennmaradása szempontjából, évente több ezer példány rakja le itt a tojásait. A sziget a brazil haditengerészet egy bázisát leszámítva lakatlan, a haditengerészet is alapvetően a levesteknősök költőterületének védelmére van csak itt.

Santos szerint felfedezésük újabb bizonyítéka, hogy a Föld az anthropocén korszakában jár, vagyis az ember már aktívan alakítja a teljes környezetet. "A szennyezés, a tengerben sodródó szemét és a partokra vetett műanyag geológiai anyaggá, örökre a geológiai feljegyzések részévé válik" - mondta. (Via Reuters)