Dél-Korea visszakozik a heti 69 órás munkaidő-emeléssel kapcsolatban

külföld
2023 március 15., 12:31

A dél-koreai kormány kénytelen lesz újragondolni a tervezett munkaidő-emelést, ugyanis a fiatalok körében nagy felháborodást váltott ki a tervezet, amiért úgy érzik, hogy a megnövekedett munkaidő rossz hatással lenne a magánéletükre és az egészségükre.

A dél-koreai kormány 69 órára akarta emelni a maximális heti munkaidőt, miután az üzleti ágazatban sokan panaszkodtak arra, hogy a jelenlegi 52 órás felső határ megnehezíti a határidők betartását. Azonban a millenniumi és a Z genercáióban ez olyan felháborodást váltott ki, hogy ez arra késztette az elnököt, Jun Szukjolt, hogy utasítsa a kormányzati szerveket, hogy vizsgálják felül az intézkedést.

A tervezet ellen a szakszervezetek is tiltakoztak, akik szerint a rendelet lehetővé tenné, hogy a dolgozókat több munkaórára kényszerítsék egy olyan munkahelyi kultúrában, ami már eleve arról híres, hogy bünteti a munkavállalóit.

Azért is érdekes, hogy Dél-Koreában munkaidő-növelésben gondolkoznak, mert eközben a világ egyre több pontján vezetik be kísérleti jelleggel a négynapos munkahetet, ami egyelőre sokkal hatékonyabbnak bizonyul, mint az ötnapos.

A dél-koreaiak átlagosan 1915 órát dolgoztak 2021-ben, ami 199 órával több, mint az OECD átlag, és 566 órával többet, mint a németországi átlag munkavállalók. (Guardian)