Lengyelország már napokon belül küldheti a MiG-29-eseket Ukrajnának

külföld
2023 március 16., 15:27

Akár már napokon belül megérkezhetnek Ukrajnába az első MiG-29-esek Lengyelországból, jelentette be csütörtökön Andrzej Duda államfő. Lengyelország már a hét elején bejelentette, hogy átadja szovjet gyártmányú, de felújított vadászgépeit, melyekhez hasonlókat az ukrán légierő is használt, míg nagy részük meg nem semmisült a harcokban.

Duda azt mondta, hogy az első négy gép várhatóan már a következő négy napban meg fog érkezni az ukránokhoz, írja a Washington Post.

Kedden Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még azt mondta, hogy a következő 4-6 hétben adhatnak MiG-29-eseket Ukrajnának. Ezzel Ukrajna szövetségesei közül Lengyelország lesz az első, mely harci repülőgépet küld az orosz-ukrán háborúba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már régóta kér vadászgépeket az ukrán légvédelem megerősítésére, de a háború eszkalációjától tartva a NATO-tagországok eddig ezt nem lépték meg.

Lengyelország után Szlovákia lehet a következő ország, amely vadászgépet küld Ukrajnának. Pozsony és Kijev már februárban megkezdték a tárgyalásokat 10 MiG 29-es átadásáról, mondta akkor Eduard Heger szlovák miniszterelnök.