Szavazás nélkül átment a nyugdíjreform Franciaországban

külföld
2023 március 16., 13:57

A rendkívüli tiltakozások ellenére csütörtök délelőtt átment a francia parlamenten a javaslat, amely 62 éves korról 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, a mostani 42 helyett pedig 43 év szolgálati idő után jár majd az öregségi nyugdíj. Nálunk ez nők esetében kedvezményesen 40 év, az öregségi nyugdíj korhatára 65 év.

Januárban először a francia szakszervezetek kezdtek tömeges sztrájkba, hogy tiltakozzanak a reform ellen, majd országszerte több tízezres tüntetéseket tartottak - több mint egymillióan vonulhattak utcára. Közvélemény-kutatások szerint akkor az emberek 68 százaléka ellenezte az új törvényt, de a sztrájkolókkal tartott a parlament bal- és szélsőjobboldali ellenzéke is.

A reform hátterében az áll, hogy Franciaországban kevesen fektetnek magánnyugdíj-pénztárakba. A nyugdíjrendszer az aktuális kormány szerint az összeomlás szélén áll: míg ötven évvel ezelőtt négy dolgozóra jutott egy nyugdíjas, a társadalom elöregedése miatt ez az arány most már egy az 1,7-hez, mondják - és ez várhatóan még tovább csökken majd az elkövetkezendő években.

(via Reuters)