Nem sikerült megtalálni a felelőst a magyar teniszezők PCR-botrányában

bűnügy
2023 március 16., 09:11

A kamu oltásigazolásokat ipari szinten, hónapokon át hamisították a teniszszövetségben, a rendőrség mégsem talált bizonyítékot, és megszüntette a nyomozást. A botrány miatt kirúgott személyek azóta szépen visszaszivárogtak a sportág életébe – írja a Sportal.hu.

Lázár János beszédet mond a Magyar Tenisz Szövetség tisztújító közgyűlésén 2020. július 27-én.
photo_camera Lázár János beszédet mond a Magyar Tenisz Szövetség tisztújító közgyűlésén, ahol a szervezet elnökévé választották 2020. július 27-én Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

2022 februárjában derült ki, hogy covid-tesztekkel csalhattak magyar teniszezők, és a játékosok, edzők hónapokon keresztül hamis PCR-tesztekkel utaztak külföldi versenyekre. A teniszezőknek hamis PCR-teszteket készítő orvost végül felfüggesztették, Marosi Katalintól pedig, aki a válogatott koordinátoraként intézte az ügymenetet, a Magyar Tenisz Szövetség tavaly februárban végül megvált.

Lázár János akkor azt mondta, „egyetlen szabálytalanság sem maradhat következmények nélkül”, és a szövetség fegyelmit kezdeményezett több edző, Sütő Csilla főtitkár és Sávolt Attila sportigazgató ellen is, illetve rendőrségi feljelentést is tett. Itt megállt a történet. Ahogy a lap írja, Lázár a tavaly május 31-i közgyűlésen közölte, 27 embert hallgatott meg az ellenőrző bizottság, és arra jutott, valószínűleg történtek ilyen esetek, de saját eszközeivel bizonyítani nem tudta.

A nyomozást néhány hete végül a rendőrségen is megszüntették szintén bizonyítékok hiányában. Legalábbis a BRFK közölte, hogy „az eljárás során gyanúsítotti kihallgatás nem történt, a nyomozást (...) – mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése – a nyomozóhatóság február 22-én megszüntette”.