12-12 évre rács mögé kerül a legnagyobb fehérorosz híroldal főszerkesztője és vezérigazgatója

külföld
2023 március 17., 14:29

Ítéletet hirdetett a minszki város bíróság a Tut.by-perben. A legnépszerűbb független fehérorosz online újságot kiadó Tut By Media vezérigazgatóját, Ljudmila Csekinát, valamint Marina Zolotovát, a lap főszerkesztőjét egyaránt 12 évnyi börtönbüntetésre ítélték. A koncepciós per előzményeit és hátterét ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesen januárban.

Marina Zolotova
photo_camera Marina Zolotova Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A bíróság a vádlottakat bűnösnek találta mindhárom vádpontban:

  • különösen nagy összegű adóelkerülés,
  • faji, nemzeti, vallási vagy szociális alapú, csoportosan elkövetett, súlyos következményekkel járó gyűlöletkeltés és izgatás,
  • a Belarusz Köztársaság nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétes tevékenység telekommunikációs eszközök vagy az internet segítségével.

Az eljárás során öt személyt vádoltak meg. A főszerkesztő és a vezérigazgató őrizetben van, és rács mögött is marad. Az újságnál dolgozó további három vádlottat korábban kiengedték az előzetes letartóztatásból, most körözik őket, miután nem jelentek meg a bírósági ülésen. Az ő ügyüket külön eljárásban folytatják.

A belarusz titkosszolgálatok terrorizmusban érintett személyekről készített listáján megtalálható volt mind Zolotova, mind Csekina neve. A belarusz emberijogi aktivisták politikai foglyokként tartják számon a Tut.by vezetőit. (Meduza.io)