Egy oknyomozó lap megírta, hogy Putyinnak ott van háza, ezért gyorsan kibővítettek és bezártak egy orosz nemzeti parkot

természet
2023 március 17., 17:48

A romló ökológiai helyzetre hivatkozva lezárták az északnyugat-oroszországi Valdaj Nemzeti Park egy részét, éppen azt, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is van ingatlanja. Mindezt március elején, pár nappal azután, hogy a Proekt oknyomozó portál egy cikkben leleplezte, hol bujkálnak szabadidejükben az orosz politikusok és oligarchák - de a helyi sajtóhoz csak most jutott el a hír.

A nemzeti park „védett zónája" eddig nem terjedt ki a Valdaj-tó azon részére, ahol Putyinnak és állítólagos szeretőjének, Alina Kabajeva volt olimpiai bajnok tornásznak van közös háza. Kabajeváról a kétezres évek eleje óta beszélik, hogy viszonya van az orosz elnökkel, sőt, több gyerekük is születhetett.

A valdaji Iverszki kolostor légifelvétele
photo_camera A valdaji Iverszki kolostor légifelvétele Fotó: A. Savin / Wikimedia Commons.

Aki belép a védett övezetbe, azt akár négyezer rubel (19 ezer forint), súlyos károkozás esetén 200 ezer rubel (közel egymillió forint) pénzbüntetéssel vagy két év közmunkával is büntethetik. Közösségi média bejegyzések szerint a tó lezárásáról szóló döntés nem tetszik a helyieknek, mert szerintük semmi köze a park ökoszisztémájához.

(Moscow Times via Meduza)