Győrben is elgáncsolták az akkumulátorgyárról szóló népszavazási kísérletet

POLITIKA
2023 március 17., 17:04

„Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?” – tette volna fel a kérdést a népnek Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő, ám a helyi választási bizottság elutasította a kérdések hitelesítését, tudatja az ugytudjuk.hu. A bizottság szerint a kérdés nem elég egyértelmű, ráadásul a hely- és időbeli meghatározás is hiányzik belőle. A „Győrben” szerintük túl pongyola.

Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke.
photo_camera Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Szerintük nem elvárható a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelyek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Ezért a közgyűlés sikeres népszavazás esetén sem tudná, milyen döntést kéne hoznia.

A győri közgyűlés tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy kisajátíthatnak és ipari területté minősíthetnek 400 hektár szántóföldet Győrszentiván környékén. Ezzel a város legnagyobb ipari fejlesztése indult meg, ahol a gyanú szerint a Volkswagen tervez akkumulátorgyárat építeni. A beruházásról és a tiltakozásokról tavaly szeptemberben készítettünk videót.

Pollreisz azt mondta a bizottságnak, azért fogalmaztak ilyen egyszerűen, mert máshol az akkugyáras népszavazásokat azért dobták vissza, mert nem voltak elég egyértelműek a kérdések.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?” – szólt a második kérdés, amellyel viszont az volt a probléma, hogy kormányrendeletet érint, az ügy pedig kiemelt, tehát magasabb rendű jogszabályról van szó. Így erről sem határozhat a közgyűlés, mivel a beruházásért a főispánon keresztül a kormány felel.