Joe Biden szerint megalapozott a Putyin elleni elfogatóparancs

külföld
2023 március 18., 09:36

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követett el, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az orosz államfő ellen kiadott elfogatóparancs megalapozott - jelentette ki Joe Biden. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy noha az Egyesült Államok nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot, a testület "nagyon erős érvvel állt elő".

photo_camera Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Az ICC pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége - különösen az ukrán gyermekek jogellenes deportálása és Oroszországba történő átszállítása - miatt elfogadóparancsot adott ki Putyin ellen.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói szerint Oroszország 42 táborban legkevesebb hatezer ukrajnai gyereket tartott fogva egy nagyszabású szisztematikus hálózat részeként. Moszkva tagadta a vádakat; a Putyin ellen kiadott elfogadóparancsot a Kreml felháborítónak, de Oroszországot illetően jelentéktelennek nevezte.

A döntés feljogosítja a nemzetközi bírósághoz tartozó 123 államot, hogy amint az orosz elnök bármely tagállam területére lép, letartóztassa és a hágai bíróság elé vigye Putyint. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője pénteken közölte, hogy Washington is arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Ukrajna tavaly februári inváziója óta háborús bűnöket követett el, emiatt is támogatják az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását. (MTI)