Párizsban már harmadszor csapott össze a nyugdíjreform ellen tüntető tömeg a rendőrökkel

külföld
2023 március 19., 07:38

Szombaton sorozatban harmadik este csaptak össze a nyugdíjkorhatár emelése miatt tiltakozó emberek a rohamrendőrökkel Párizsban. A tüntetők kukákat gyújtottak fel, a rendőrség pedig könnygázzal és vízágyúval próbálta megfékezni őket. 81 embert tartóztattak le. A mostani tüntetéseket sokan a sárgamellényesek 2018-as megmozdulásaihoz hasonlítják.

A rohamrendőrök és tüntetők összecsapása a Place d'Italie-n
photo_camera A rohamrendőrök és tüntetők összecsapása a Place d'Italie-n Fotó: MAURIZIO ORLANDO/Hans Lucas via AFP

A tüntetések oka, hogy Emmanuel Macron elnök csütörtökön a parlament megkerülésével áterőltetetett egy munkavállalókat hátrányosan érintő törvényt, miközben egy hagyományos parlamenti szavazáson nem lett volna meg hozzá a parlamenti többsége. Magyari Péter pénteken írt arról hosszabban, hogy Macron ezzel mindent egy lapra tett fel, és miért fenyeget előrehozott választással a belpolitikai feszültség Franciaországban.

A szombati tüntetés Párizs 13. kerületében, a Place d'Italie-n indult, miután a helyi rendőrség megtiltotta a gyülekezést Párizs főbb csomópontjain, például a Place de la Concorde-on és a Champs-Elysee-n. A dühös tömeg azt skandálta, hogy „Macron mondjon le!” és „Macron megtörik, győzni fogunk!”.

Rohamrendőrök a tüntetők által felgyújtott kukák előtt
photo_camera Rohamrendőrök a tüntetők által felgyújtott kukák előtt Fotó: MAURIZIO ORLANDO/Hans Lucas via AFP

A nap folyamán diákok és aktivisták egy csoportja rövid időre megszállta a Forum des Halles bevásárlóközpontot, általános sztrájkot követelve és azt kiabálva, „Párizs, állj ki, lázadj fel!”.

Országszerte több ezren demonstráltak, többek közt Nantes-ban, Marseille-ben, Bordeaux-ban pedig szintén könnygázt használt a tüntetők ellen a rendőrség. Bruno Le Maire pénzügyminiszter azonban azt mondta a Le Parisien napilapnak, hogy „a reformot végre kell hajtani, az erőszakot nem toleráljuk”.A főbb francia szakszervezetek szövetsége azt közölte, hogy addig fognak tiltakozni, amíg vissza nem vonják a törvényt. A következő közös megmozdulásuk csütörtökön lesz. Szombaton folytatódott a vasutasok gördülő sztrájkja, illetve a Total Energies kőollajfinomítóiban és -tározóiban is sztrájkolt a dolgozók közel 40 százaléka. (Reuters)