Az izraeli pénzügyminiszter szerint nem léteznek palesztin emberek

külföld
2023 március 20., 14:41

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter arról beszélt vasárnap egy franciaországi konferencián, hogy palesztin történelem és kultúra nincs, így palesztin emberek sem léteznek.

A miniszter beszédét egy olyan pódiumon tartotta, mely kiterjesztett határokkal ábrázolt izraeli zászlókkal volt feldíszítve. A térkép így Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magába foglalta. Smotrich szóvivője szerint a zászlót a rendezők helyezték el a pódiumon.

Bezalel Smotrich, izraeli pénzügyminiszter
photo_camera Bezalel Smotrich, izraeli pénzügyminiszter Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök elítélte Smotrich megszólalását, mely szerinte erőszakra való felbujtásként értelmezhető. A palesztin külügyminisztérium pedig azt írta, hogy az ehhez hasonló megnyilvánulások támogatják a zsidó szélsőségesek tevékenységét és a palesztinok elleni terrorizmust.

Az izraeli rajtaütések egyre gyakoribbak Ciszjordániában. A hadsereg még tavaly hirdetett kampányt, mellyel „az izraeliekre veszélyes militáns személyek levadászását” tűzték ki célul.

Az elmúlt egy évben már több mint 250 palesztint ölt meg az izraeli hadsereg, az áldozatok között sok civil is volt. A palesztinok 40 izraelivel végeztek.

Az új izraeli kormányról és a palesztinokkal kapcsolatos terveikről Bede Márton írt cikket az oldalunkra.

(via Reuters)