Novák Előd elveszítheti parlamenti mandátumát, mert próbára bocsátás alatt követett el újabb rongálást

POLITIKA
2023 március 21., 15:22

Elvesztheti országgyűlési képviselői mandátumát Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, ugyanis egy korábbi büntetőügye miatt két évre próbára bocsátották, amikor újabb rongálási ügyben indult ellene eljárás, ezért most halmazati büntetést kér rá az ügyészség - írja a 24.hu.

Novák Előd a parlamentben
photo_camera Novák Előd a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

Novák Ellen 2022 februárjában emelt vádat az ügyészség garázdaság és rongálás vétsége miatt: a politikus 2020-ban a fővárosi önkormányzat, majd a XI. kerületi önkormányzat épületéről tépett le egy-egy szivárványos zászlót, 2019-ben pedig egy XI. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon festékszóróval lefújt egy leszbikus párt ábrázoló képet. Mentelmi jogát tavaly novemberben felfüggesztette az Országgyűlés.

Csakhogy Nováknak nem ez volt az első rongálásos ügye, 2015-ben a Szabadság téri szovjet emlékművet rongálta meg, ami miatt 2022 márciusában bűnösnek találták, és két évre próbára bocsátották. Az ügyészség emiatt kezdeményezte, hogy a bíróság vonja össze az újabb ügyét a korábbival, és szabjon ki halmazati büntetést. A Budai Központi Kerületi Bíróság február 1-jén tartott előkészítő ülést az új ügyben, és egyesítették a két eljárást. Ha a mostani büntetőügyben elítélik, akkor az országgyűlési törvény értelmében a politikus elveszíti a mandátumát.

A 24.hu megkérdezte erről Novák Elődöt, aki azt mondta, tudatában van, hogy mivel járhat az ítélet, mentelmi jogáról pedig hamarosan dönthet az Országgyűlés. Szégyennek tartja azonban, hogy egy nyíltan vállalt 2015-ös „figyelemfelhívó akció” miatt 2023-ban kell bíróság elé állnia.