Egy nigériai politikust, feleségét, lányát és egy orvost is elítéltek szervkereskedelem miatt az Egyesült Királyságban

külföld
2023 március 23., 12:36

Szervkereskedelem és kizsákmányolás miatt elítélték a 60 éves Ike Ekweremadut, a nigériai szenátus korábbi elnökhelyettesét, feleségét, az 56 éves Beatrice-t, lányát, a 25 éves Sonia-t és az 51 éves Obinna Obeta doktort, írja a Guardian.

Ike Ekweremadu
photo_camera Ike Ekweremadu Fotó: PIUS UTOMI EKPEI/AFP

A londoni bíróság bűnösnek találta őket abban, hogy megkönnyítették egy 21 éves utcai kereskedő Londonba utazását, ahol a politikus rokonának adta ki magát. A szegénységben élő fiatal férfinak illegális jutalmat ajánlottak fel azért, hogy donor legyen a szenátor lánya számára, miután az vesebetegségben szenvedett. 2022 februárjában a férfi hamisan Sonia unokatestvéreként jelentkezett a londoni Royal Free kórház osztályán, ahol sikertelenül próbálták meggyőzni az orvosokat, hogy végezzék el a 80 ezer font értékű transzplantációt.

Hugh Davies ügyész elmondta a bíróságnak, hogy Ekweremadu és Obeta a férfit és más potenciális donorokat „eldobható eszközként, jutalomért csereszabatos alkatrészként” kezeltek. Azt mondta, hogy „érzelmileg közömbös kereskedelmi ügyletet” kötöttek a férfival.

Beatrice Ekweremadu.
photo_camera Beatrice Ekweremadu. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az ügyész szerint amit Ekweremadu tett, „az nem egyszerűen a lánya, Sonia egészségügyi érdekeit szolgálta, hanem kizsákmányolás volt, sőt, bűncselekmény. Nem lehet azzal védekezni, hogy a lánya iránti szeretetből cselekedett. Az ő klinikai szükségleteit nem elégítehetik ki egy szegénységben élő ember kizsákmányolásának rovására”.

Ekweremadu, aki tagadta a vádat, azt mondta a bíróságnak, hogy átverés áldozata lett. Obeta, aki szintén tagadta a vádat, azt állította, hogy a férfi nem kapott pénzt a veséjéért cserébe, és magától cselekedett. Beatrice tagadta, hogy tudott volna az állítólagos összeesküvésről, Sonia nem tett vallomást. A bíróságnak bemutatott WhatsApp-üzenetekből kiderült, hogy Obeta körülbelül 8 ezer fontot, átszámítva 3,5 millió forintot kért a politikustól, ami „ügynöki díjból” és „donordíjból” állt.

Ekweremadu és Obeta azt viszont elismerte, hogy a vízumkérelmében és a kórháznak bemutatott dokumentumokban hamisan állította, hogy a férfi Sonia unokatestvére.