Megérkezett az első négy szlovák MiG-29-es vadászgép Ukrajnába

háború
2023 március 23., 14:38

Megérkezett az első négy szlovák MiG-29-es vadászgép Ukrajnába, közölte a pozsonyi védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint

az ajándék repülőket ukrán pilóták vitték haza a szlovák légierő közreműködésével. A többi gépet a következő hetekben kapja meg Ukrajna.

Konkrét időpontot biztonsági okokból nem közölnek előre, ha megtörténtek az átadások, akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, írja a Parameter. Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter az első MiG-ek megérkezését követően kijelentette:

„Szlovákia a jó oldalon áll, és ami az időben nyújtott segítséget, az őszinte szolidaritást és a nemzet nagyságát illeti, ezzel a gesztussal nagy betűkkel írtuk be az ország nevét a modernkori történelembe.”

A szlovák kormány március közepén hagyta jóvá azt a nemzetközi szerződést, aminek értelmében Ukrajnának ajándékozzák a légierő 13 darab MiG-29-es vadászgépét. A repülőkért cserébe Szlovákia 12 vadonatúj AH-1Z Viper típusú harci helikoptert kap jutányos áron az Egyesült Államoktól. A pozsonyi kormány tájékoztatása szerint jó üzletet kötöttek, a fegyvereket és kiképzést is magába foglaló 1 milliárd dollár értékű csomagért 340 millió dollárt fizetnek majd.