Szlovákia MiG-29-es vadászgépeket ajándékoz Ukrajnának

háború
2023 március 17., 09:54

A szlovák kormány pénteki ülésén jóváhagyta a nemzetközi szerződést, ami nem értelmében Ukrajnának ajándékozzák a szlovák MiG-29-es vadászgépeket, írja a Napunk. Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint a MiG-eket arra fogják használni, hogy megvédjék Ukrajna légterét, hogy életeket mentsenek velük, nem támadó hadműveletekre. Elmondta, hogy ezek a vadászgépek és a szintén Ukrajnának ajándékozandó KUB légvédelmi rendszer már nem hasznosak Szlovákia számára. Egyben elutasította Robert Fico állításait, miszerint ezzel a lépéssel Szlovákia belépne a háborúba.

photo_camera Fotó: SAMEER AL-DOUMY/AFP

Szlovákia korábban 10 darab MIG küldéséről kezdett tárgyalni, a pénteki sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy

a 13 gépből, amelyet Szlovákia Ukrajnába küld 3-4 röpképes, a többi komoly javításra szorul, vagy csak alkatrészként használható fel.A vadászgépek átadását szorosan koordinálták Lengyelországgal, ahonnan napokon belül szintén MiG-29-eseket küldenek az ukránoknak. Az első négy lengyel gép várhatóan már a következő négy napban megérkezik.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter elmondta, hogy a tavaly szeptemberben amúgy is leszerelt MiG–29-es vadászgépekért, valamint néhány Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétáért cserébe Szlovákia összesen 900 millió euró értékű kompenzációt kap. 200 millió euró az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből érkezik, míg az Egyesült Államok további 700 millió euró értékben ad olyan fegyverrendszereket, amikkel az ország jelenleg nem rendelkezik.

A bejelentésre reagálva Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, a lengyel és a szlovák MIG-ek nem befolyásolják a „különleges katonai művelet” kimenetelét, de további gondokat okozhatnak az ukrán népnek. „Ez egy újabb példa arra, hogy az észak-atlanti szövetség számos tagállama egyre inkább közvetlenül részt vesz a konfliktusban” - tette hozzá. (Napunk/Új Szó)