A világ legbonyolultabb gépétől zárták el Kínát

gazdaság
2023 március 24., 05:04

A holland kormány beadta a derekát, és amerikai kérésre korlátozta az ASML nevű cég gépeinek kínai exportját. Joe Biden személyesen szólította fel erre Mark Rutte miniszterelnököt.

Ahhoz, hogy felmérjük a hír jelentőségét, tudni kell, hogy az ASML az egyetlen a világon, ami extrém ultraibolya fénnyel működő (EUV) litográfiai gépeket gyárt. A világ legmodernebb chipjeit készítik ezekkel, vagyis kizárólag az ASML gépeivel gyártanak csúcstechnológiás chipeket. A most bevezetett korlátozás azonban nemcsak ezekre a gépekre, hanem az egy generációval régebbi, úgynevezett DUV technológiával működő három típusra is vonatkozik.

A chipek a világgazdaság legfontosabb termékei jelenleg.

Egyre több készülékhez nélkülözhetetlenek, 2021-ben például azért álltak le a világ autógyárai, mert nem volt elég chip a világpiacon, miután a nagy gyártók átálltak a számítógépekhez szükséges chipek készítésére, mert a járvány miatti korlátozások idején arra volt nagyobb igény. Chipek kellenek a bankkártyákba, a telefonokba, a fegyverekbe és mostanában már a mosógépekbe is.

A chip nemzetbiztonsági szempontból is kulcsfontosságú termék lett, olyan, mint a 19. század végétől a szén vagy a 20. század nagy részében az olaj volt. Csak míg előbbiek kitermelése egyszerűnek és olcsónak számított, és a világ számos pontján felszínre lehetett hozni, addig a chip előállítása nagyon bonyolult és elképesztően költséges, és igazán magas színvonalon csak nagyon kevés gyárban készítik. A legfontosabb gyárak pedig mind az USA-val szövetséges országokban működnek. A legfontosabb gyártó Tajvan, a második Dél-Korea.

Christopher Miller tavaly ősszel megjelent, Chip War (Chipháború) című könyvében iparági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

ha a tajvani gyárakat bombázás vagy természeti katasztrófa eltörölné a Föld színéről, akkor 4-5 évig nem készülnének új Iphone-ok, mert ennyi ideig tartana új chipgyárakat felépíteni - és ez még csak nem is a legfontosabb termék, ami eltűnne a világpiacról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.