Ügyészek szerint Donald Trump párttársai felhecceléséért hazudta, hogy le fogják tartóztatni

külföld
2023 március 24., 07:32

Manhattani ügyészek szerint Donald Trump azért találta ki és terjesztette azt a valótlanságot, hogy e hét kedden le fogják tartóztatni - ami nem történt meg -, hogy republikánus párttársai beavatkozzanak az ellene folyó bírósági vizsgálatba.

A New York-i bíróság a volt amerikai elnök ellen azért emelhet vádat, mert 2016-os választási kampánya során egy kamucégen keresztül 130 ezer dollárt fizetett egy pornószínésznőnek, hogy ne beszéljen korábbi viszonyukról. Hogy az affér ne tudódjon ki, az ex-elnök hírhedt fixere, az ügyben magát már bűnösnek valló Michael Cohen fizette le Stormy Danielst, a kenőpénzt aztán már elnökként Trump havi részletekben törlesztette.

Trump és Stephanie Clifford (Stormy Daniels) 2006-ban, a pornószínésznő Myspace-oldalára feltöltött képen.
photo_camera Trump és Stephanie Clifford (Stormy Daniels) 2006-ban, a pornószínésznő Myspace-oldalára feltöltött képen.

Trump hangulatkeltését követően hétfőn három republikánus kongresszusi képviselő bele is szállt Alvin L. Bragg New York-i körzeti ügyészbe, aki a vizsgálatot vezeti. A demokrata párti ügyészt azzal vádolják, hogy visszaél hatáskörével.

Előzetes jóslatok szerint a bíróság vádemelésére már szerdán sor kerülhetett volna, írtuk a helyzetet elemző hosszabb cikkünkben, de eddig még nem történt meg.Viszont ha bekövetkezik, akkor Trump lesz az első amerikai elnök valaha, aki ellen büntetőeljárásban vádat emelnek.(via Reuters)