A kereskedők profitéhségét pedzegeti a portugál kormány

külföld
2023 március 26., 12:42

A kereskedők felelősségét kezdte firtatni a portugál kormány a hatalmas élelmiszer-infláció miatt. „Tiszteletben tartjuk a kereskedőket, de a fogyasztók jogait szintén, nagyon is” - idézi a gazdasági minisztert a Le Monde.

photo_camera Fotó: PEDRO FIUZA/NurPhoto via AFP

Az élelmiszerbiztonsági hivatal ezért fokozza az ellenőrzéseket, most 80 ellenőrt küldenek a boltokba, hogy nyakon csípjék a „spekulálókat”. Egyes pártok már felvetették, hogy vissza kellene térni ahhoz az 1984-es törvényhez, ami 15 százalékban maximálta a nettó profitrátát.

A kereskedők szövetsége a gyártási és szállítási költségeket okolja a jelentős áremelkedésért, szerintük szó sincs túlzott haszonról. A legnagyobb kereskedelmi lánc közben azt hirdeti, a jövőben nem fog minden költséget a fogyasztókra hárítani, miután az utóbbi időben csökkent a forgalom az infláció miatt.

Februárban 22 százálék volt Portugáliában az élelmiszer-infláció, míg a teljes Európai Unióban kicsit alacsonyabb, 19,5 százalék. Magyarországon messze a legmagasabb, 47 százalékos volt a drágulás.

link Forrás