„Cipőkanállal fogunk csak beférni”

belföld
2023 március 26., 05:13

Március 9-én a Mandiner egy „értesülésre” hivatkozva írta meg, hogy az Alkotmánybíróság a Donáti utcából a Budai Várba, a Szent György téren újraépülő József Főhercegi Palotába (JFP) költözik. A lap semmit nem árult el a forrásáról.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Várnegyedben a Nemzeti Hauszmann Program keretében a semmiből újraépülő épületekről évek óta vitázik az építészszakma. A vita részben esztétikai, részben gyakorlati. Utóbbi arról szól, hogy szabad-e 80-100 év után világos funkció nélkül, pusztán azért felújítani vagy újraépíteni régi épületeket, mert valamikor (például a kormánynak emlékezetpolitikai okokból kitüntetetten fontos 1920-as, '30-as években) azok pont így néztek ki. Ebbe a problémás sorba illeszkedik a Főőrség és a Lovarda már kész épülete, hosszabb távon pedig a Budavári Palota teljes átépítése, felújítása.

Az igazi talányt eddig a legnagyobb rekonstruált épület, a József Főhercegi Palota jelentette. A háborúban szétbombázott majd a 60-as években lebontott, az eredeti klasszicista Teleki-bérházból historizáló főhercegi magánpalotává átalakított épület modern technológiával készülő replikája épp a napokban lett szerkezetkész. A látványtervek alapján egyértelmű, hogy belül is a korhű kialakítás volt a cél. Csak azt nem lehet tudni, hogy pontosan miért, már persze azon túl, hogy azért, mert a Várkapitányságot irányító Karmelitában 2019-ben valaki így döntött.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.