Plakátokon és telefonon, busás fizetéssel és kedvezményekkel csábítják harcba az orosz férfiakat

külföld
2023 március 26., 15:39

Fokozódik a hadsereg toborzókampánya Oroszországban, ahol nemcsak óriásplakátokon, hanem állami intézményeken keresztül próbálják harcba csábítani az egyetemistákat és a munkanélkülieket.

A hirdetések busás fizetésről és mindenféle kedvezményről szólnak, amiket véletlenszerű - a beszámolók szerint többnyire udvarias, nem fenyegető - telefonhívásokban is reklámoznak a hadköteles korban levő férfiak számára.

photo_camera Óriásplakát egy Ukrajnában harcoló orosz katonáról Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az AP által idézett példában több mint egymillió forintnyi bónuszt kínáltak a szerződéskötésért, majd közel egymillió forintnyi havi fizetést, ha Ukrajnába mennek. Plusz pénz jár az „aktív támadó műveletben” való részvételért, és külön fizetnek minden egyes megtett kilométerért a fronton.

A jelentkezőnek adókedvezményt és hiteltörlesztési moratóriumot kínálnak, sőt azt ígérik, hogy a gyereküket előresorolják az egyetemi felvételin.Orosz sajtóbeszámolók alapján sok férfit idéznek be a toborzóirodákba, többnyire egyszerű adategyeztetésre, de előfordul, hogy valakit kiképzésre küldenek.

Megerősítetlen hírek szerint az önkormányzatoknak központilag előírták, hány önkéntest kell szerezniük a háborúba, és van, ahol a toborzóirodában szerződéskötésre kényszerítik az embereket.

A Kreml állítása szerint ezúttal nem terveznek kötelező behívókat küldeni: a tavaly szeptemberben meghirdetett „részleges mozgósítás” szerte az országban pánikhangulatot okozott, több tízezren inkább külföldre menekültek. Könnyen lehet, hogy a hatalom most inkább elkerülné ezt a forgatókönyvet, igaz, tavaly is minden a mostanihoz hasonló kampánnyal kezdődött. (AP)