Sorszám a nyakban, ellenőrzött transzparensek: három év után engedélyeztek egy tüntetést Hongkongban

külföld
2023 március 26., 13:17

Három év után először engedélyeztek tüntetést a hatóságok Hongkongban. A South China Morning Post beszámolója szerint nagyjából 80-an mentek utcára, hogy az egyik városrész területrendezési terve ellen tiltakozzanak.

photo_camera Fotó: PETER PARKS/AFP

A résztvevőknek sorszámot kellett viselniük, és piros-fehér szalaggal kellett kordont vonniuk maguk köré. A beazonosíthatóság érdekében megtiltották nekik, hogy maszkot vegyenek fel. Nem is lehettek volna sokkal többen, a Reuters szerint a rendőrség legfeljebb száz főt engedélyezett.

Felszólalt egy brit újságíró, aki arról beszélt, hogy birkanyájként kezelik őket, még a kétéves kisfia is kapott sorszámot. A főszervező szintén azt reméli, hogy a jövőben nem csak ebben a formában lehet majd tüntetni.

photo_camera Rendőrök a tüntetésen Fotó: VERNON YUEN/NurPhoto via AFP

A pekingi vezetés 2020-ban vezette be Hongkongban az úgynevezett nemzetbiztonsági törvényt, ami illegálissá tette többek közt az elszakadási törekvéseket, a felforgatást, a terrorizmust és az idegen erőkkel való összejátszást. A mostani tüntetésre is csak a hatóságok által jóváhagyott transzparenseket vittek, és csak olyasmit skandáltak, ami nem sérti a törvényt.

A hatóságok az elmúlt években arra használták a szabályozást, hogy leszámoljanak a hongkongi demokráciapárti szerveződésekkel és a független sajtóval.

photo_camera Ilyen sorszámokat kellett viselniük a tüntetőknek Fotó: PETER PARKS/AFP