Már jövőre megkezdené a próbaüzemet a debreceni akkumulátorgyár

gazdaság
2023 március 27., 10:24

A kínai CATL úgy tervezi, hogy már idén júliusban megkezdődne a Debrecen mellé tervezett gyárának építése, 2024-ben már a próbaüzemet is megkezdenék, és 2025-ben beindítanák a tömeggyártást, írja a Telex a cég szűkkörű tájékoztatója alapján.

A debreceni gyár három fázisban épül fel: az első 109 hektáron zajlik, de a teljes projekt 221 hektárt használna, a hiányzó földterületekre vásárlási opciója van a CATL-nek. Az üzem vízfelhasználásáról Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője azt mondta, az első fázisban a gyárnak napi 3378 köbméter vízigénye lesz, és ha mind a három fázis elkészül, már nagyjából 10 ezer köbméter lesz a napi vízigény, és a jelentkező egyenetlenségek miatt a biztonságos ellátáshoz egy napi 18 ezer köbméter áteresztésű kapacitású csővezetéket kell kiépíteni. A felhasznált víz 70 százalékban lehet szürkevíz (azaz tisztított szennyvíz), 30 százalékban pedig ivóvíz.

Az első fázisban 80 MW-os átlagfogyasztás prognosztizálható, a harmadik fázisban pedig 300 MW-ra nő a tervezett maximális fogyasztás.

Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén februárban.
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság korábban arról írt hatósági szakvéleményében, hogy Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt koncepcionálisan kell átalakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot, mert az eddigi rendszer néhány év múlva már nem fogja bírni a terhelést. Ott azzal számoltak, hogy az ipari park átlagos napi vízfogyasztása 42 500 köbméter lesz, amitől a debreceni vízforrások a teljesítőképességük határára kerülnének. Később a Papp László polgármester arról beszélt, hogy az ipari park vízfelhasználása nem haladhatja meg a napi 24 ezer köbméteres maximumot. A szakvélemény készítőjét Pintér Sándor pedig nemrég kirúgta.

A gyár megépítése ellen több helyi népszavazást is kezdeményeztek, de a választási bizottság az összes kérdést elutasította.