A FIFA az utolsó pillanatban elvette Indonéziától az U20-as vébé rendezési jogát

foci
2023 március 29., 19:46

Szerdán a FIFA visszavonta Indonéziától a május 20-án kezdődő férfi U20-as világbajnokság rendezési jogát „a jelenlegi helyzetre” hivatkozva, vagyis azért, mert Izrael részvétele politikai vitát váltott ki az országban. A döntést azután jelentették be, hogy Gianni Infantino, a FIFA elnöke Dohában találkozott Erick Thohirral, az indonéz futballszövetség elnökével.

A győztes ukrán csapat a 2019-es U20-as világbajnokság döntője után
photo_camera A győztes ukrán csapat a 2019-es U20-as világbajnokság döntője után Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A vita lényege, hogy az izraeli csapat is jelezte részvételét az e hét pénteken esedékes sorsoláson, amit Balin tartottak volna. Kedden azonban Joko Widodo indonéz elnök azt mondta, hogy ellenzi Izrael részvételét, és hogy az ország azelőtt vállalta a kupa rendezését, hogy az izraeli csapat bejutott volna a kvalifikáción.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, és hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel, ugyanakkor a palesztinok ügyét nyíltan támogatja az indonéz kormány.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik ország rendezi meg így az U20-as vébét, Argentína felmerült potenciális helyszínként. A FIFA annyit közölt, hogy az új helyszínt a lehető leghamarabb bejelentik, és egyelőre a meccsek tervezett dátumait sem módosították.

Izrael egyébként a 70-es évekig az ázsiai futballszövetséghez tartozott, de mivel egy sor iszlám ország nem volt hajlandó ellenük játszani, ezért átkerültek Európába, az UEFA-hoz. (AP)