Musk, Harari és Wozniak is kéri, hogy álljanak le minden nagyobb mesterséges intelligencia kísérlettel

TECH
2023 március 29., 10:51

Nyílt levélben kéri számos tudós, kutató és tech-vezér az Open AI-t és más mesterséges intelligenciával kísérletező cégeket, hogy legalább hat hónapra függesszék fel a tevékenységüket: az aláírók között olyan nevek bukkannak fel, mint Elon Musk, a SpaceX, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Steve Wozniak, az Apple társalapítója vagy Yuval Noah Harari történész, író, professzor.

A Future of Life non-profit kutatóintézet petíciójában azt írják, hatékony mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor szabad kifejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a hatásaik pozitívak, a kockázatok pedig kezelhetők lesznek, és ehhez megalapozott bizalomra is szükség van. Az OpenAI legutóbbi nyilatkozata a mesterséges intelligenciáról kijelenti, hogy „egy bizonyos ponton fontos lehet független vizsgálatot kezdeményezni a rendszerek betanításának megkezdése előtt", a kutatók szerint pedig ennek elérkezett az ideje.

Azt kérik a mesterséges intelligenciát fejlesztő laboroktól, hogy hagyják abba a rendszerek betanítását addig, amíg nem születnek közös biztonsági protokollok, amiket független szakértők is ellenőriznek. A követelést eddig több mint ezren írták alá, gyakorlatilag a világ legokosabb emberei.