Újabb vizsgálat miatt van kórházban Ferenc pápa

külföld
2023 március 29., 16:12

Ferenc pápa egy előre tervezett kivizsgáláson vesz részt a római Gemelli kórházban - írja a Reuters. A 86 éves pápa szerdán, a heti általános audienciájának megtartása után vonult be visszatérő vastagbélproblémái miatt a Vatikánon kívül eső kórházba.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ferenc pápa régóta szenved divertikulitiszben, egy olyan betegségben, ami miatt könnyen megfertőződhet vagy begyulladhat a vastagbél. Az egyházfőt 2021-ben is emiatt az egészségügyi problémája miatt kellett megműteni, aminek során vastagbelének egy részét el is távolították. Idén év elején azt mondta, hogy bár a betegsége újra visszatért, nem aggódik.

A pápa korábban többször is elmondta már, hogy lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna feladatai ellátására. Erre az esetre kinevezése első évében például előre alá is írta saját lemondó nyilatkozatát. A levelet Tarcisio Bertone bíborosnak, az akkori vatikáni államtitkárnak adta át, aki visszavonulását követően feltételezhetően ezt továbbadta utódjának.

Bár a fiatal kora óta fél tüdővel élő egyházfő az utóbbi időben térdproblémákkal is küzd, egyelőre nem tervezi visszavonulását. Nyilvános szereplései során felváltva használ botot és kerekesszéket, amivel kapcsolatban azt mondta, szerinte „az ember a fejével kormányoz, nem a térdével”.

Ferenc pápa a tervek szerint április 28-án érkezik háromnapos látogatásra Magyarországra.