Sátános klub miatt perelnek egy iskolaközpontot Amerikában

külföld
2023 március 31., 18:28

Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) pert indított a Saucon Valley Iskolaközpont ellen, mert az nem engedélyezte, hogy az After School Satan Club nevű sátánista csoport a körzet egyik iskolájában tartsa meg a találkozóit - írja a The Morning Call.

A kelet-pennsylvaniai amerikai kerületi bíróságon benyújtott keresetet kevesebb mint egy hónappal azután adták be csütörtökön, hogy az ACLU jogi lépésekkel fenyegette meg a kerületet a klub alkotmányos jogainak megsértése miatt.

„A Saucon Valley Iskolaközpont döntése, hogy a nyilvánosság felháborodása miatt megszüntette az After School Satan Clubot, veszélyes precedenst teremt” - mondta Sara Rose, a pennsylvaniai ACLU jogi igazgatóhelyettese egy sajtóközleményben. „Az alkotmány első kiegészítése védi a népszerűtlen vagy ellentmondásos nézetek kifejezését a kormányzati cenzúrától. Miután a kerület megnyitotta az iskolai létesítményeket külső használatra, a vallás- és szólásszabadság kötelezi rá, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson minden csoport számára, függetlenül azok vallási meggyőződésétől vagy nézeteitől.”

link Forrás

Az iskolaközpont eleinte engedélyezte is a csoport összejövetelét, később azonban visszavonta az engedélyt, arra hivatkozva, hogy a klub megsértette az iskolaszék szabályzatát, mivel nem közölte egyértelműen, hogy nem az iskolakörzet szponzorálja. A hét folyamán több száz dühös e-mailt kapott a helyi főfelügyelő, és a közösség tagjai az interneten is vitatkoztak a sátánimádókról. Az iskolatanács ülésén több tucat ember szólalt fel a klub mellett és ellen.

Mark Fitzgerald, a Saucon Valley Iskolaközpont ügyvivője a döntést követően egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy a klub az elmúlt időszakban „véletlenszerű közösségi médiakampányba” kezdett, ami „káoszt és zűrzavart” eredményezett, beleértve egy olyan fenyegetést is, ami miatt február 22-én bezártak egyes iskolákat. Szerinte a klub, működésével több irányelvet is megsértett és „olyan zavart keltettek ami kétségtelenül beavatkozott az iskolakerület oktatási programjába, és jelentős nehézségeket okozott a kerület diákjainak képzésében”.

A perben az ACLU és a Sátán Templom (TST) azt állítja, hogy az iskolán belüli gyülekezési engedély visszavonásáról szóló döntésnek semmi köze nem volt az iskolaszék politikájához, hanem az a TST nézetein és vallásán alapult. Emellett a kereset arra is rámutat, hogy a kerület teret biztosít a Good News Clubnak, egy keresztény csoportnak, ami órák után egy helyi iskolában találkozik, és megjegyzi, hogy a Good News Club szórólapjait hazaküldték a kerületi iskolák diákjainak is, ráadásul ezek a promóciós anyagok nem tartalmaznak nyilatkozatot arról, hogy nem állnak kapcsolatban a kerülettel.

A perben a Sátán Templom mindemellett azt állítja, hogy a klub tagjai nem imádják a Sátánt. Olyan irodalmi alaknak nevezik, „aki a zsarnokság elutasításának, az emberi elme és szellem védelmének, valamint az igazságosság és az egyenlőség mindenki számára történő keresésének metaforikus konstrukcióját képviseli”.

„A Sátán Klub azoknak a diákoknak lett létrehozva, akik más iskolán kívüli vallási klubokban esetleg nem érzik magukat szívesen látottnak” - mondta June Everett, a klub programjainak igazgatója egy nyilatkozatban. „Azzal, hogy a kerület megtiltja nekünk, hogy az iskolai létesítményekben találkozzunk, azt a diszkriminatív üzenetet küldi, hogy másodosztályúak vagyunk, és nem érdemeljük meg ugyanazokat a lehetőségeket, mint társaink.”