Borrell: Az EU nem fogja hagyni, hogy Oroszország visszaéljen az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökségével

külföld
2023 április 02., 10:19
Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője
photo_camera Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője Fotó: JOHN THYS/AFP

„Az Európai Unió őrködni fog, és nem fogja hagyni, hogy Oroszország bármilyen módon visszaéljen az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségével” - tweetelte vasárnap Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Oroszország, úgy is mint az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjának egyike, szombaton vette át a soros elnökként a testület - havi ciklusban cserélődő - vezetését.

„Oroszország, dacára, hogy a Tanács állandó tagja, folytatólagosan megsérti az ENSZ jogi alapvetéseit” - írta Borrell még előző nap.

Ukrajna hiába kérte a tagokat, azok nem akadályozták meg, hogy Oroszország átvegye az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztségét. Oroszország legutóbb épp 2022 februárjában elnökölte a testületet: amikor aztán teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

Az elnöki szerep, mint azt írtuk korábban, kvázi ügyvivői jellegű, de megszabja többek közt a napirendet, és hatással van a tárgyalások menetére is. A moszkvai ENSZ-nagykövet Vaszilij Nyebenzja már jelezte, hogy vitákat indítanának a fegyverzetellenőrzésről, illetve az új, „kétpólusú világrendről”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az eset emlékeztetőként szolgál, hogy „valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági architektúra működésével”. (AFP)