Oroszország kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsának élére

POLITIKA
2023 április 01., 12:54

Bár Ukrajna többször is kérte a tagokat, hogy akadályozzák meg, mégis Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét. A tanács 15 tagja rotációs rendszerben havonta váltja egymást az elnöki székben. Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt, éppen akkor, amikor teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

photo_camera A moszkvai ENSZ-nagykövet, Vaszilij Nyebenzja. Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Az elnöki szerep kvázi ügyvivői jellegű, de az elnökség szabja meg a napirendet, és hatással tud lenni a tárgyalások menetére. A moszkvai ENSZ-nagykövet Vaszilij Nyebenzja azért szeretne vitákat indítani a fegyverzetellenőrzésről, illetve az új, „kétpólusú világrendről”. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter minden idők legrosszabb áprilisi tréfájának nevezte az orosz elnökséget. Szerinte az eset emlékeztetőként szolgál, hogy „valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági architektúra működésével”. Ukrajna panaszaira az Egyesült Államok azt reagálta, hogy nem tudja megakadályozni az állandó tanácstag Oroszország elnökségét.

Áprilisban tehát egy olyan ENSZ tagország fogja vezetni a Biztonsági Tanácsot, amelynek elnöke, Vlagyimir Putyin ellen nemrég adott ki nemzetközi elfogató parancsot a Nemzetközi Büntetőbíróság – igaz, a bíróság nem az ENSZ intézménye. (BBC)