A párizsiaknak elegük van az e-rollerekből, 90 százalékuk a kiirtásukra szavazott

külföld
2023 április 03., 08:00

Városi konzultációt rendeztek Párizsban, amelyen a döntéshozók arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondol a lakosság a bérelhető elektromos rollerekről. Kiderült, hogy semmi jót: a nép 90 százaléka úgy gondolja, ideje betiltani ezeket az eszközöket.

Párizs 2018-ban vezette be az e-rollerek rendszerét, amivel a városi közlekedés nem szennyező formáit igyekeztek preferálni. A járművek gyorsan nagy népszerűségre tettek szert, különösen a fiatalok körében, csakhogy ezzel párhuzamosan nőtt a balesetek száma is. 2022-ben e-rolleres balesetekben 459-en sérültek meg, hárman életüket vesztették.

A francia fővárosban szavazást bonyolítottak le a mellettük/ellenük kérdéssel a középpontban, és bár a részvétel nem volt kiemelkedő, az eredmény egyértelműnek tűnik. Az emberek „döntése” jogilag nem számít kötelező érvényűnek, de a hatóságok ígéretet tettek, hogy annak szellemében fognak cselekedni.

photo_camera Ezek az e-rollerek le sem tagadhatnák, hogy Párizsban találhatók Fotó: CHRISTIAN BOHMER/dpa Picture-Alliance via AFP

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere is a rollerek tiltása mellett foglalt állást korábban, miközben a kerékpárok használatát teljes mellszélességgel támogatja.

A városban 15 ezer e-roller van, és a rollerellenesek azzal érvelnek, hogy használóik nem tartják tiszteletben a közlekedési szabályokat, a járdákon is száguldoznak, és mindenütt otthagyják az eszközöket, amelyek közül sokat a Szajnából kellett kihalászni.

„A robogók a legnagyobb ellenségeim, félek tőlük” – mondta az AFP-nek bizonyos Suzon Lambert, egy 50 éves párizsi tanár. (via Guardian)