Eltemették Munkácson Csalló Kázmért, az ukrajnai háború tizenhatodik kárpátaljai magyar áldozatát

háború
2023 április 03., 06:19

Március 24-én orosz bombatámadásban életét vesztette Csalló Kázmér, az ukrajnai fegyveres erők magyar nemzetiségű őrmestere, a katonát szombaton, április 1-jén búcsúztatták el Munkácson.

A Barkaszó községben született Csalló Kázmér már 56 éves volt, ám a lapoknak nyilatkozó hozzátartozói szerint a háború kitörésekor hiába biztatták, hogy magyar útlevele birtokában hagyja el Ukrajnát, nem volt hajlandó erre.

photo_camera Csalló Kázmér Fotó: Beregszászi Járási Adminisztráció

A 444-en rendszeresen publikáló történész, Rácz András azt írja, az őrmester a 80-as években a szovjet hadsereg kötelékében harcolt Afganisztánban, elképzelhető, hogy ott szerzett rutinja is szerepet játszott abban, hogy kora ellenére behívták és a frontra küldték. A hivatalos korhatárt az ukrán fegyveres erőknél tavaly tavasszal emelték fel 60 évre.

Rácz arra is felhívja a figyelmet, hogy Csalló Kázmér hivatalosan a háború tizenhatodik kárpátaljai magyar áldozata. Ez a tény élesen szembemegy azokkal az állításokkal, amelyek szerint százával veszítik életüket kárpátaljai magyarok az orosz–ukrán fronton. Erről a témáról a szakértő ebben a cikkében írt bővebben a 444-en.