Fellebbez oroszországi letartóztatása ellen a Wall Street Journal újságírója

külföld
2023 április 03., 19:16

Fellebezett előzetes letartóztatása ellen Evan Gershkovich amerikai újságíró, akit március végén tartóztattak le és vádoltak meg kémkedéssel Oroszországban - írja a Reuters. A Wall Street Journal moszkvai tudósítóját az FSZB, vagyis a KGB utódszervezete vette őrizetbe Jekatyerinburgban, és fogva tartása miatt telefonon tartott megbeszélést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

photo_camera Fotó: -/AFP

A most bejelentett fellebbezéssel, Gershkovich és az ügyvédje azt a döntést szeretnék hatályon kívül helyezni, ami kimondja, hogy az újságírónak május 29-ig előzetes letartóztatásban kell lennie. Emellett a Wall Street Journal is tagadta a Gershkovich ellen felhozott vádakat, azokat „a szabad sajtó elleni durva támadásnak” nevezte, és sürgette az újságíró azonnali szabadon bocsátását. Mindezt azután, hogy a Kreml a múlt héten, bármilyen bizonyíték bemutatása nélkül, azt állította, hogy Gershkovichot „tetten érték”.

Eddig ez a legsúlyosabb lépés egy amerikai riporter ellen Oroszországban a hidegháború vége óta. Joe Biden amerikai elnök is felszólította már az országot, hogy engedje el az újságírót. A férfit azonban továbbra is karantén alatt tartják, és nem kommunikálhat a külvilággal, amióta múlt héten letartóztatták az uráli Jekatyerinburgban. Ügyvédje pedig nem láthatta az ügy anyagát a március 30-i meghallgatáson, amin május 29-ig előzetes letartóztatásba helyezték.