Sanna Marin: Megvan rá az okunk, hogy örüljünk ennek az eredménynek

külföld
2023 április 03., 04:35

„Nagyon jó eredményt értünk el, annak ellenére, hogy nem az első helyen végeztünk” – értékelte a finnországi választások eredményét Sanna Marin miniszterelnök, aki szociáldemokrata pártjával harmadikként zárt vasárnap. A versenyfutás a várakozásoknak megfelelően rendkívül szoros volt, 71,9 százalékos részvétel mellett a győztes Nemzeti Koalíció (NCP) a szavazatok 20,8 százalékát szerezte meg, míg a szélsőjobboldali Finnek Pártja 20,1, Marinék 19,9 százalékig jutottak.

Mint azt már megírtuk, mind a három nagy párt több mandátumhoz jutott, mint a legutóbbi alkalommal, a nehézkesnek ígérkező koalíciós tárgyalásokat viszont a finn szisztémának és a hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Koalíció kezdheti meg, Sanna Marinnak így búcsúznia kell a miniszterelnöki székétől. Fontos részlet, hogy a szociáldemokraták eddigi partnerei – a zöldektől a Baloldali Szövetségen át a Centrumpártig – valamennyien rontottak az előző alkalommal elért eredményeikhez képest.

A leköszönő kormányfő gratulált a győzteseknek, de örömét fejezte ki pártja számszaki teljesítménye láttán. „A finn nép döntött, a demokrácia ünnepe mindig csodálatos dolog, megvan rá az okunk, hogy örüljünk az eredménynek” – mondta.

photo_camera Sanna Marin leköszönő finn miniszterelnök választási eredményeket értékel Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A másik két párt vezetője is erről beszélt, Petteri Orpo, az NCP első embere úgy érezte, a választók erős mandátumot adtak pártja politikájának, és nem volt csalódott Riikka Purra, a második helyre befutott nacionalisták elnöke sem.

Orpo a kormányfői pozíció várományosaként fontosnak tartotta azonnal jelezni: Finnország Ukrajna-politikája nem változik, a finnek szolidaritása Kijevvel ugyanúgy erős marad. „Üzenem Ukrajnának, melletted állunk, veled vagyunk” – jelentette ki. Hozzátette, a finnek mindent megtesznek, hogy segítsék Ukrajnát, az ukrán embereket, mert értük is harcolnak, míg Putyin orosz elnököt arra biztatta, hogy távozzon a megszállni próbált országból.

A Nemzeti Koalíció vezetője nem zárta ki, hogy bárkivel együttműködjön, a lehetséges koalíciós partnerek között azonban vannak feloldhatatlan ellentétek, elsősorban a bevándorlásellenes Finnek Pártja az, amellyel többen lehetetlennek tartják az együttműködést. Emiatt elemzők szerint nemhogy nem kizárt, egyenesen esélyes egy kék-vörös szövetség az NCP, illetve a harmadik helyre szorult szociáldemokraták dominanciája mellett. A koalíciós konzultációk mindenesetre hetekig is eltarthatnak Finnországban. (via Guardian)