Elronthatják Zelenszkij varsói látogatását a dühös lengyel gazdák

mezőgazdaság
2023 április 04., 16:27

Az ukrán elnök a tervek szerint szerdán látogatna a lengyel fővárosba, hogy kifejezze köszönetét az ország szolidaritásáért az orosz-ukrán háborúban, de a lengyel gazdák megzavarhatják az eseményt: ezzel akarnak tüntetni, amiért az Európai Unió a háború kirobbanása után vámmentessé tette az ukrán gabonaimportot, az onnan érkező olcsó gabona pedig több országban is háttérbe szorította a hazai termelőket.

„Varsónak át kellene gondolnia a dolgot”, mondta Marcin Sobczuk, a Zamośći Gazdák Egyesületének vezetője, majd hozzátette, hogy sok ötletük van, hogyan rontsák el az elnöki látogatást.

A napokban az Ukrajnából importált gabona miatt hátrányos helyzetbe került gazdasági szereplők támogatását kérte Ursula von der Leyentől Orbán Viktor mellett a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök is: szeretnék, ha uniós pénzügyi forrásokból támogatnák a gazdákat, például automatikus támogatási mechanizmus bevezetésével a leginkább érintett régiókba; kárpótlás hiányában pedig vámokat és kvótákat javasolnak.

A tavalyi aszály miatt Magyarország is gabonahiányban szenvedett, amit szintén olcsó ukrán gabonával pótoltunk. Ukrajna a világ egyik fő gabonatermelője.

(via Guardian)