Öt ország, köztük Magyarország is levelet írt Ursula von der Leyennek az ukrán gabona ügyében

gazdaság
2023 március 31., 17:01

Az olcsó, Ukrajnából importált gabona miatt hátrányos helyzetbe került gazdasági szereplők támogatását kérvényezi Ursula von der Leyentől közös levelében Orbán Viktor mellett a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Levelükben arra kérik az Európai Bizottság (EB) elnökét, hogy - az eddig tervezett intézkedéseken túl - uniós pénzügyi forrásokból támogassák az olcsó ukrán import miatt hátrányos helyzetbe került mezőgazdasági termelőket. Javasolják az automatikus támogatási mechanizmus bevezetését a leginkább érintett régiókban. Kárpótlás hiányában vámokat és kvótákat javasolnak az importra. A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet felvásárlását javasolják, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el.

Nagy István agrárminiszter még februárban rendelt el szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést az Ukrajnából érkező gabonára. A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított importtermények ugyanis letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak. „Brüsszel azonban nem segít, és továbbra sem tesz semmit annak érdekében, hogy megszüntesse a magyar gazdák versenyhátrányát.”