Nagy Márton: Még az idén lezárulhat a Budapest Airport megvásárlása

üzlet
2023 április 04., 09:01
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólal a Nemzeti Fenntartható Fejlõdési Tanács ülésén a Parlamentben 2023. március 31-én
photo_camera Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólal a Nemzeti Fenntartható Fejlõdési Tanács ülésén a Parlamentben 2023. március 31-én Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Interjút adott az InfoRádióban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Nem úgy ült be, mint aki nagyokat akar mondani, de azért akadt egy-két idézhető állítása.

Elismerte például, hogy a januári kereskedelmi és ipari adatok gyengébbek lettek a vártnál, amihez hozzájárul az élelmiszeripar belassulása, a túltermelési válság, a visszaeső fogyasztás és a külföldi áru beözönlése.

Az inflációval kapcsolatban Nagy elismételte, hogy a kormányzati cél az egyszámjegyű infláció év végéig, de az még messze van: márciust 25 százalékon zárhatjuk. A miniszter arra számít, hogy mostantól drasztikus csökkenés indul majd be, különös tekintettel az év második felére.

Bizonyos témákról Nagy érezhetően nem akart beszélni, ilyennek tűnt például a Posta, amit „rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani”.


„A budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos” – mondta Nagy, megerősítve, hogy előkészítő megbeszélések zajlanak a tulajdonossal az árról és a feltételekről. Az üzletet szerinte még az év vége előtt le lehet zárni.

A Budapest Airport többségi tulajdonosa a német AviAlliance GmbH.

Nagy szerint ez mindenkinek érdeke, mert a kormány jobban tudná fejleszteni a repteret, és ezt a befektetők is látják. (InfoRádió)