Nem tréfa: Moszkva visszautasítja, hogy elnöksége a Biztonsági Tanácsban tréfa lenne

külföld
2023 április 04., 05:43
Vaszilij Nyebenzja, orosz ENSZ-nagykövet
photo_camera Vaszilij Nyebenzja, orosz ENSZ-nagykövet Fotó: Justin Lane/MTI/MTVA

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebezja hétfőn Washingtonban visszautasította, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok „áprilisi tréfának” nevezze Oroszország ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) betöltött elnökségét - írja az MTI.

Korábban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete és Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is „áprilisi tréfának” nevezte, amikor Oroszország átvette az ENSZ BT elnökségét.

Thomas-Greenfield hétfőn úgy nyilatkozott, hogy országa szerint Oroszország BT-elnöksége professzionális lesz, de felhasználja majd a pozíciót arra, hogy „dezinformációt terjesszen, és Ukrajna ügyében a saját álláspontját támogassa, mi azonban készen állunk, hogy erre felhívjuk a figyelmet minden egyes pillanatban, amikor megkísérlik”.

A BT elnöki pozícióját felváltva tölti be a 15 tagállam az ábécé sorrendje szerint. Oroszország tavaly februárban volt utoljára elnöki tisztségben - abban a hónapban, amikor aztán teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ukrajna később hiába kérte a tagokat, azok nem akadályozták meg, hogy Oroszország átvegye az ENSZ BT soros elnöki tisztségét.

Nyebezja újságíróknak ugyanitt arról beszélt, hogy nem változnak a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért felelős tanács szabályai, illetve hogy Oroszország „becsületesen tárgyalt” korábbi elnökségei idején, és a szerepet „nagyra értékelik”. Szerinte a dezinformációval való fenyegetőzés csupán nyugati narratíva.

Az ENSZ-nagykövet bejelentette továbbá, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vezetésével értekezletet tartanak az ENSZ Alapokmánya elveinek védelméről, mivel Moszkvát azzal vádolják, hogy Ukrajna megtámadásával megszegte őket.

Az elnöki tisztség, mint azt írtuk korábban, kvázi ügyvivői jellegű, de megszabja többek közt a napirendet, és hatással van a tárgyalások menetére is.