Stoltenberg: Finnország NATO-csatlakozása történelmi pillanat

külföld
2023 április 04., 11:18
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2023. március 7-én
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2023 március 7-én Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

„Történelmi nap Finnország NATO-csatlakozása, ami a NATO-t erősebbé teszi, az észak-atlanti térség biztonságosabbá válik” - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a tagállamok külügyminisztereinek keddi tanácskozása előtt.

Stoltenberg elmondta, hogy még kora délután felvonják a finn zászlót a szövetség brüsszeli központjánál, és ezzel Finnország a NATO 31. teljes jogú tagjává válik.

Az aktus pontosan 74 évvel azután történik meg, hogy Washingtonban megalapították az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO).

A főtitkár újságírók előtt arról beszélt, hogy ennél nem is lehetne méltóbb módon megünnepelni a védelmi szövetség megszületésének évfordulóját.

Stoltenberg szerint a finn NATO-tagság is példázza, hogy minden önálló és független ország szabadon hozhat döntést csatlakozásáról a katonai szövetséghez.

A főtitkár arról is beszélt, hogy kedden összeül a NATO-Ukrajna Bizottság Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részvételével, és megbeszélést folytat arról, hogyan tudja a szövetség növelni támogatását a megtámadott országnak.

Stoltenberg szerint semmi jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne: megerősítette katonai jelenlétét a NATO-tagállamokkal közös határian, és fennáll a lehetősége, hogy katonai erőt kíván alkalmazni szomszédaival szemben.

A NATO első embere kritizálta továbbá az orosz elnök nukleáris retorikáját, és hangsúlyozta, hogy egy atomháborút soha sem lehet megnyerni. Szerinte az így megváltozott biztonsági helyzethez szükséges hozzáigazítani a NATO nukleáris védelmi berendezkedését is.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetségnek nem konfliktus kiváltása a célja, hanem annak megelőzése.