Az UEFA frissen újraválasztott elnöke szerint nehéz elképzelni az oroszok visszatérését a nemzetközi versenyekre

sport
2023 április 05., 18:02

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán újraválasztott elnöke, Aleksander Ceferin sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy amíg tart az orosz-ukrán háború, addig nehéz elképzelni az orosz csapatok visszatérését a nemzetközi színtérre.

"A személyes véleményem az, hogy a háború végéig nehéz lenne bármin is változtatni"

- fogalmazott Ceferin.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke
photo_camera Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke Fotó: RICHARD JUILLIART/AFP

A fehéroroszok esetleges kizárásáról az UEFA vezető testülete dönt, jelenleg vizsgálják a helyzetet, a bizottság június 28-án ülésezik legközelebb, mondta.

Az UEFA és a nemzetközi szövetség, a FIFA 2022 februárjában, a háború kezdetekor zárta ki az orosz válogatottat és klubcsapatokat minden versenysorozatból. Az elmúlt hetekben azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlására több sportág nemzetközi szervezete elkezdte semleges színekben visszaengedni az orosz és fehérorosz sportolókat.

A lisszaboni tisztújító kongresszuson ellenszavazat és kihívó nélkül választották újra az 55 éves szlovén sportvezetőt, így harmadik ciklusát kezdheti meg a szövetség elnökeként.

Ceferin a sajtótájékoztatón emellett üdvözölte, hogy a 2030-as világbajnokság rendezésére irányuló spanyol-portugál pályázat kiegészülhet a tavalyi vb-n elődöntős Marokkóval.