Sanna Marin szeptemberben lemond a pártelnökségről

külföld
2023 április 05., 10:24

Sanna Marin finn miniszterelnök a szociáldemokrata párt szeptemberi kongresszusa után távozik a pártelnöki pozícióból, parlamenti mandátumát viszont meg fogja tartani.

Marin azután döntött így, hogy az április 2-ai országgyűlési választáson csak a harmadik helyet szerezte meg a pártja. Indoklása szerint nehéz volt számára a kormányon töltött időszak, mely a saját tűrőképességét is próbára tette. Bízik benne, hogy a jövőben nyugodtabb életet élhet.

A hamarosan kezdődő koalíciós tárgyalásokon azonban még ő fogja vezetni a szociáldemokraták delegációját. Marin azt mondta, pártja készen áll a kormányzás folytatására, azonban nem tartja valószínűnek, hogy a győztes Nemzeti Koalíció végül velük alakít kormányt, mert véleménye szerint a jobboldali párt és a második helyen végző szélsőjobboldali Finnek Pártja sokat közeledett egymáshoz a választások előtt.

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A finn választást 20,8 százalékkal nyerte meg a Nemzeti Koalíció, a 20,1 százalékos Finnek Pártja és a 19,9 százalékot szerző szociáldemokraták előtt. Mindhárom párt növelni tudta képviselői számát, Marin koalíciós partnerei viszont mind rontottak eredményükön az előző választáshoz képest.

A finn pártviszonyokról Tóth-Szenesi Attila írt hosszabban a választás előtt.

(via yle.fi)