Macron a jó, von der Leyen a rossz zsaru szerepét játszhatja a Kínával folytatott tárgyalásokon

külföld
2023 április 06., 06:22

Csütörtök reggel Pekingben Emannuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megkezdte a kínai vezetőkkel folytatott megbeszélés-sorozatot, ami meghatározza az EU és Kína jövőbeli kapcsolatainak irányát, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency via AFP

Macron szerdán késő este, érkezése után azt mondta, hogy Európának nem szabad csökkenteni a kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat Pekinggel, habár az ország Tajvan, az érzékeny technológiák és Kína Oroszországhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt ellentétben áll a Nyugattal.

Von der Leyen, aki 2019-es hivatalba lépése óta először látogatott Kínába, azt mondta, hogy Európának kockázatmentesítenie kell kapcsolatait Pekinggel, mivel Kína a reformok és a nyitás korszakából a biztonság és az ellenőrzés korszakába lépett át.

Az ő hivatalban töltött ideje alatt Európa és Kína kapcsolatai megromlottak, főként a 2021-es beruházási paktumot megakasztó, viszonzásként alkalmazott szankciók miatt. De nem segített a viszonyon azt sem, hogy Peking nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az ukrajnai inváziója miatt.

Macron látogatásával kapcsolatban nagyok az elvárások Pekingben. „Macron látogatásától konkrét eredményeket várnak a Kína és Franciaország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés előmozdításában, valamint a kölcsönös politikai bizalom növelésében” – írta csütörtöki vezércikkében a Global Times állami médium.

photo_camera Macron és Li Csiang. Fotó: THIBAULT CAMUS/AFP

Macron és von der Leyen külön-külön és közösen is tárgyal Li Csiang kínai miniszterelnökkel és Hszi Csin-ping elnökkel.

Macron és von der Leyen is azt mondta, hogy meg akarják győzni Kínát, hogy használja befolyását Oroszország felett az ukrajnai béke megteremtése érdekében. Egyes elemzők szerint a duó a jó zsaru, rossz zsaru szerepét töltheti be: a barátságos Macron a Kína-EU kapcsolatok visszaállítását szorgalmazza majd, von der Leyen pedig a kapcsolatok kényesebb kérdéseit feszegetné.

„Kína kulcsfontosságú kereskedelmi partner, de az uniós vállalkozások számos diszkriminatív akadállyal szembesülnek” – tweetelte von der Leyen csütörtök reggel, miután Pekingben találkozott az Európai Kereskedelmi Kamara képviselőivel. „Az EU és Kína közötti kapcsolatok kiterjedtek és összetettek. Az, hogy hogyan kezeljük őket, hatással lesz az EU jólétére és biztonságára. Azért vagyok Pekingben, hogy megvitassam ezt a kapcsolatot, és annak jövőjét” - írta von der Leyen egy korábbi tweetjében.