Nem történt bűncselekmény Orbán toszkánai kitérőjekor az ügyészség szerint

POLITIKA
2023 április 06., 09:50

Kivizsgálta a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Hadházy Ákos országgyűlési képviselő feljelentését Orbán Viktor február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban, állításuk szerint nem történt bűncselekmény.

Hadházy hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Orbán toszkánai kalandozásával kapcsolatban, mert az már nem hivatalos, hanem családi program volt.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Más országok gyakorlatához hasonlóan a miniszterelnök állami érdekből személyi védelemben részesül, ami őt nem csak hivatali tevékenysége körében illeti meg, hanem szabadsága, magánprogramjait illetően is, írja az ügyészség a közleményben.

Magyarország nem tart fenn kormánygépeket, a jogszabály alapján a Honvédség - alaprendeltetése szerinti feladatai ellátásának elsődlegességét szem előtt tartva - biztosítja a védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, azaz az utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet, írják.

Ezek a feltételek a közlemény szerint kiterjednek a politikai felsővezető házastársára is, amennyiben a házastárs a politikai felsővezetővel utazik. A személyi védelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei szükség szerint az államot terhelik. „Mindezek alapján a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította” – írták.