Puskaporos hordóvá változtatták az amerikai-dél-koreai műveletek a Koreai-félszigetet Phenjan szerint

külföld
2023 április 06., 05:17

„Az amerikaiak vezette háborús uszítók akciói átlépték a tűréshatárt” – írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, a koreai partoknál rendezett hadgyakorlataival kapcsolatban. Szerintük a két ország „puskaporos hordóvá változtatta a Koreai-félszigetet”, és közelebbről meg nem nevezett támadásokkal fenyegetőztek.

photo_camera Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Eközben Szöulba érkezett Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, aki dél-koreai és japán tisztségviselőkkel egyeztet az észak-koreai fegyverfejlesztésekről és nukleáris kísérletekről. Felszólították az Észak-Koreával jó viszonyt ápoló Kínát, gyakoroljon nyomást Phenjanra, hogy a kommunista állam visszatérjen a megrekedt nukleáris tárgyalásokhoz.

Ugyancsak csütörtökön, a megbeszélésektől függetlenül Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter azt mondta, Észak-Korea bármikor képes újabb nukleáris kísérlet végrehajtására, ezért meg kell erősíteni Dél-Korea védelmi kapacitásait. A tárcavezető szerint Phenjan a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat puszta ürügyként használja arra, hogy újabb fegyverkísérleteket hajtson végre.

Japán polgár nézi feszülten a híreket, amiben éppen egy észak-koreai rakétakísérlet képeit mutatják.
photo_camera Japán polgár nézi feszülten a híreket, amiben éppen egy észak-koreai rakétakísérlet képeit mutatják. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A hét elején Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Dzsedzsu szigeténél, a kétnapos manőveren a többi között részt vett a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is.

Márciusban Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan azt közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs elnevezésű, nemrég véget ért közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra reagált. A rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul megsemmisítő fellépést ígér. (MTI)