Újabb két embert tartóztattak le szusiterrorizmus miatt Japánban

külföld
2023 április 06., 08:02

Üzleti tevékenység akadályozása és vagyoni kár okozása miatt vádat emeltek Japánban két férfi ellen, miután a saját evőpálcikáikkal közvetlenül a közös tálból ettek vörös gyömbért egy étteremben.

photo_camera Fotó: EMMA MCINTYRE/Getty Images via AFP

A közösségi médiában megosztott videón látható, ahogy a 35 éves Rjú Simazu és a 34 éves Tosihide Oka a Yoshinoya étteremlánc egyik értelmében habzsolja a gyömbért a közös tálból. Az oszakai rendőrség szerint Simazu azt mondta, hogy azért tette, mert mindenkit meg akart nevettetni, míg Oka azért osztotta meg a videót, mert vicces volt.

„A videó miatt a törzsvásárlóink kényelmetlenül és nyugtalanul érezték magukat. Nagyon sajnáljuk, hogy ez egy olyan nagy horderejű hír lett, ami megkérdőjelezi az egész vendéglátóipar biztonságát. Őszintén reméljük, hogy a jövőben nem fordul elő még egyszer ilyen eset” – mondta az étteremlánc szóvivője a CNN-nek.

photo_camera Fotó: PHILIP FONG/AFP

Februárban óriási felháborodást keltett egy videó, amin egy japán kamaszfiú suttyomban megnyalja a közös használatú szójaszószos üveg tetejét és a polcon levő kávéscsészét egy Sushiro étteremben. Ennél is vakmerőbb pillanataiban a nyálas ujjával tapogatja a szalagon érkező szusiadagot, ami aztán továbbhalad mit sem sejtő tulajdonosa felé.

Azóta tucatnyi hasonló videó terjedt el, ami aggodalmat váltott ki a a tisztaságra és szusira kényes állampolgárok körében. Sokan már szusiterrorizmusról beszéltek. Több étterem is nyilvános felhívást intézett az elkövetőkhöz, hogy hagyjanak fel az ételszabotázzsal. Néhány vendéglátóhely arra jutott, hogy teljesen leállítja a szalagos kiszolgálást.

Először márciusban tartóztattak le szusiterorrizmus miatt szabálysértőket, akkor három fiatal nyalta meg a közös szójaszószos üveget az egyik étteremben. (CNN)