Ferenc pápa: A szex szép dolog

SZEX
2023 április 07., 16:10

„A szex egyike azoknak a szép dolgoknak, melyeket Isten adott az embereknek” - mondja Ferenc pápa tíz fiatalnak egy dokumentumfilmben. Beszél arról is, hogy ismerkedés céljából tinderezni „normális”, és hogy a katolikus egyház tanításai a szexől „gyerekcipőben járnak”.

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában
photo_camera Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában Fotó: VATICAN POOL/Hans Lucas via AFP

A Disney+ által vetített The Pope: Answers című dokumentumfilmben a pápa egy csoport 20-25 éves fiatallal találkozik, akik különböző vallási hátterűek, és bármiről kérdezhették a szentatyát szextől és rasszizmustól kezdve a pedofil papokon át az egyházból való kiábrándulásig.

A pornóról és önkielégítésről szóló vitában, amit egy felnőtt tartalmakat készítő nő indított el, a pápa azt mondta, hogy a pornográfia „csökkenti” a szex értékét. „Szexuálisan kifejezni magunkat gazdag dolog. Bármi, ami csökkenti a valódi szexuális megnyilvánulást, téged is lecsökkent, részlegessé tesz, és csökkenti ezt a gazdagságot. A szexnek megvan a maga dinamikája. Okkal létezik. Ez a szeretet kifejezése” - mondta Ferenc pápa.

Az abortuszra vonatkozóan azt mondta, arra utasította a papjait, hogy „ne kérdezzenek sokat, és legyenek irgalmasak, mint Jézus volt” a terhességmegszakításon átesett nőkkel, nem szabad „pokolba küldenünk, vagy elszigetelni, nem. Nekünk mellette kell maradnunk.” Ugyanakkor szerinte az abortuszt is „tudományosan és bizonyos hűvösséggel” kell vizsgálni. Azt mondta: a fogantatástól számított egy hónap után az embrió már nem csak „egy vélletlen sejtcsomó, hanem egy rendszerezett emberi élet”. (NBC News)